Arnemuidse Klederdracht

Arnemuidse klederdracht


De Arnemuidse vrouwendracht


Arnemuidse dame Arnemuidse dame

De grondvorm van de schelpmuts uit Arnemuiden is van het kornet type. De kornetmuts van de dracht van Arnemuiden lijkt erg veel op de Zuid Bevelandse muts. In Arnemuiden is de ruimte rondom de bol verwerkt tot de dubbele schelpvorm die de muts vertoont, vooral naar de zijkant gezien. De bovenmuts is gemaakt van broderie en slechts zelden van kant. Ook de ondermuts is gemaakt van broderie. Over de ondermuts wordt een klein blauw tussenmutsje gedragen. Aan het oorijzer in de ondermuts zijn gouden krullen bevestigd. Het haar wordt in een rol gedragen op het voorhoofd.

Arnemuidse kap


Arnemuidse kap
Arnemuidse klederdracht Rond de hals draagt de vrouw een krans van bloedkoralen, die met een mooi rond gouden slot aan de voorkant wordt gesloten, hoewel het ook wel voorkomt dat de krans aan de achterkant sluit, ook met een mooi sieraad.


De vrouw draagt een zwart hemdrok van gebloemd kamgaren waarvan de mouwen met bandfluweel is afgezet. Over het hemdrok draagt men een beuk, die aan het hemdrok wordt vastgespeld.
Arnemuidse klederdracht
Over de beuk wordt een grote diagonaalsgewijze gevouwen driekante doek gedragen, die geheel is geplooid. De beuk en gevouwen doek kunnen van bontbedrukte of effen katoen, terlenka, trevira of cocktail – zijde zijn.
Deze doek wordt met spelden vastgezet aan hemdrok en beuk. Verder wordt een zwarte rok van gebloemd kamgaren gedragen met daarover heen een schort van zwarte fijne wol, Frans merinos, voor ’s zondags en een van lichtgrijs katoen voor door de week. Verder draagt de vrouw zwarte kousen en zwarte schoenen.